Brâncuşi Investigatii

Exclusiv: Documentul prin care Ministerul Culturii ordonă demontarea bustului Arethiei Tătărăscu

GORJNEWS a intrat în posesia documentului prin care ministrul secretar de stat Radu Boroianu, din Ministerul Culturii, ordona, la 10 februarie 2014, primarului municipiului Târgu Jiu să demonteze bustul dedicat Arethiei Tătărăscu.
Hârtia este înfiorătoare, de la cap la coadă, amintind de vremurile din anii ’50, când cultura română era condusă de politrucii comuniști de la București, în spiritul directivelor NKVD venite de la Moscova.
Documentul anunță că “proiectul” a fost respins cu unanimitate de voturi de Comisia Națională pentru Monumente de For Public , dar nu se precizează nici măcar lapidar ce hibe are lucrarea artistică.

În schimb, Radu Boroianu decretează sub propria-i semnătură că viitorul bust trebuie să aibă “o reprezentare adecvată a personajului” și cere să îi fie transmise imagini clare ale lucrării, încă din faza de modelaj.
Astfel, Boroianu se insinuează mai mult decât brutal în atelierul de creație al sculptorului Paul Popescu, creatorul bustului initial, încercând să-i impună niște “indicații prețioase” destul de confuze.

Personal, nu cunosc ca Ministerul Culturii să mai fi cerut vreodată să vadă, în stadiul de modelaj, o lucrare artistică modestă ca impact și ca importanță.
Excesul de zel de care a dat dovadă ministrul Radu Boroianu poate fi pus pe seama implicării lui Paul Popescu în demascarea agresiunilor comise asupra operelor din piatră ale Ansamblului Brâncuși, prin spălarea cu jet de apă sub presiune, din iulie 2013. Trei luni mai târziu, Boroianu l-a mințit pe premierul Ponta că este vorba de o metodă oportună, arhi-uzitată în astfel de situații, verdict contrazis de comisia internatională de experți care a evaluat operele în februarie a.c. Alături de factori de conducere din Primăria Târgu Jiu, Centrul Brâncuși și Institutul Național al Patrimoniului, Boroianu este vizat de dosarul penal deschis la Parchetul de pe lângǎ Judecătoria Târgu Jiu, dupa izbucnirea în presă a scandalului spălării operelor din piatră.
Curios este că, recent, primarul Florin Cârciumaru și-a exprimat speranța că Ministerul Culturii va reveni asupra deciziei de înlocuire a bustului, întrucât este posibil ca la mijloc să fie o răzbunare a lui Radu Boroianu, care, între timp, a plecat de la conducerea Ministerului Culturii. Inițial, Cârciumaru a negat corectitudinea poziției lui Paul Popescu privind spălarea operelor, punând-o pe seama unor interese subterane ale acestuia.
Cert este că presa din întreaga lume a relatat, realmente șocată, cazul bustului ai cărui sâni au deranjat conducerea Ministerului Culturii din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *