Investigatii

Mari ca medici, mici ca oameni. Doctorul Soare și colegii lui s-au ”spart” în anchete: SPITALUL din Târgu Jiu TREBUIE ÎNCHIS!?

Cât de prost a fost gestionată eroarea medicală de la spitalul din Târgu Jiu, care a făcut ocolul întregii țări. Cum negociază medicul Soare Claudiu și colegii lui din Secția Chirugie II închiderea anchetelor începute împotriva lor

Faptele:

Sâmbătă dimineața, o femeie de 35 de ani din Tismana se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului din Târgu Jiu cu dureri groaznice în zona abdominală.

Medicul de gardă de la UPU, Bumbaru Alina, pune diagnosticul de ”eventrație abdominală ștrangulată”, care impunea intervenție chirurgicală imediată.

Trei zile de chin în Secția Chirurgie II. ”Tratament”: ALGOCALMIN

Apoi, pacienta e văzută de medicul de gardă de la Secția Chirurgie II, Barbu Constantin, care o investighează doar ”ochiometric”, schimbă diagnosticul în ”eventrație încarcerată” și dispune internarea pacientei în secția lui.

Așa arată o eventrație abdominală.

EVENTRAȚIA ABDOMINALĂ. Sursa: https://stefantuca.ro/eventratie/

Pentru că durerile persistă, pacienta primește … algocalmin.

Urmează trei zile îngrozitoare, în care pacienta se zbate în dureri insuportabile.

Dureri abdominale diagnosticate cu … raze la plămâni

În aceste trei zile, i se mai fac doar niște raze la plămâni, fără nicio legătură cu durerile din zona abdominală, și analize sumare de sânge, dar medicul uită să ceară și formula leucocitară, esențială înaintea oricărei intervenții chirurgicale, dar … facultativă în Secția Chirurgie II.

Abia marți, după trei zile, găsind-o în chinuri și mai mari în salonul în care o pusese sâmbătă pe tratament intensiv cu … algocalmin, Barbu Constantin se înduioșează și decide să o opereze.

Confirmarea ”eventrației”, prin ecografie și tomografie computerizată. Nu și la Târgu Jiu

Toate lucrările de specialitate arată că, mai ales în cazul persoanelor supraponderale – ca în situația de față, este necesară confirmarea diagnosticului de eventrație prin metode imagistice: ecografie și tomografie computerizată.

Sursa: https://www.gralmedical.ro/blog/chirurgia-eventratiilor

Sub acea gâlcă se ascundea un făt de 9 luni

Însă medicul Barbu Constantin a decis că nu e nevoie nici de ecografie, nici de tomografie computerizată, și abia după ce a deschis-o pe pacientă, intrând cu bisturiul milimetric pe lângă corpul fătului de 9 luni, a aflat că femeia, pe lângă eventrație, era și … însărcinată.

Atunci s-a dat alarma în spital și au venit alți medici care fie au continuat intervenția chirurgicală, fie au preluat nou născutul.

Încă o eroare medicală din care spitalul n-a învățat nimic

Această suită de fapte nefericite care denotă amatorism, superficialitate, autosuficiență, blazare (bizară pentru un medic tânăr) și chiar sictir în raport cu cel puțin un pacient (mă refer la femeia de 35 de ani), putea fi transformată într-o experiență benefică de și pentru spital, de și pentru secția Chirugie II, de și pentru șeful acelei secții și, în cele din urmă, de și pentru medicul chirurg.

Ceea ce s-a întâmplat, însă, ulterior, este contraproductiv și cel puțin la fel de grav ca cele redate până în acest punct.

Șeful Secției, Soare Claudiu, a ascuns incidentul

în primul rând, șeful secției Chirurgie II, medicul Soare Claudiu, a încălcat protocolul intern care-l obliga să anunțe conducerea spitalului și Direcția de Sănătate Publică în legătură cu incidentul de marți, din blocul operator, pentru soluționarea căruia a fost nevoie de medici de la alte două secții ale spitalului. Managerul Dumitru Vienescu i-a cerut un raport despre evoluția situației acelei paciente abia marți seara, după ce o ziaristă a întrebat despre descoperirea subită a sarcinii, în timpul unei operații prin care se încerca soluționarea altei probleme medicale. Mai mult, medicul Soare a spus public că i s-a părut nefiresc (!!!) ca managerul să-i ceară astfel de explicații, mai ales în contextul unei solicitări venite din partea presei!

Chirurgul Barbu Constantin s-a făcut de râs la PRO TV

Apoi, chirugul Barbu Constantin a ținut o lecție de ”medicină” intuitivă, preistorică la PRO TV, unde s-a justificat spunând că și dacă i-ar fi făcut pacientei ecografie în zona abdominală, tot n-ar fi aflat că e însărcinată! Astfel de verdicte au stârnit hohote de râs în lumea medicală.

Poziția oficială a spitalului: ”Pacienta a mințit!”

Din ordinul conducerii spitalului, purtătorul de cuvânt Țicleanu Mihaela a sugerat că este vina exclusivă a pacientei, care ar fi mințit medicii că nu e însărcinată. Aici se naște, firesc, întrebarea: dacă femeia ajungea în stare de inconștiență la spital, pe cine mai dădeau vina?

Ireal de proști: au pus pacienta să memoreze nume de medici și să le mulțumească

Și mai neașteptat au acționat managerul și purtătoarea de cuvânt când au pus pacienta să memoreze numele unor medici și să le enumere, împreună cu mulțumirile de rigoare, în timp ce era filmată. Așa au crezut ei că vor stinge tot scandalul de presă. Eu, dacă aș fi avut ocazia, aș fi insistat să ne povestească despre chinurile prin care a trecut de sâmbătă până marți, când a primit doar algocalmin.

Secția Chirurgie II, în război cu managerul Vienescu

Apoi, văzând că cele întâmplate în Secția Chirurgie II sunt cercetate de IPJ Gorj, care s-a autosesizat pentru posibila săvârșire a infracțiunii de neglijență în serviciu, dar și de Direcția de Sănătate Publică, de Colegiul Medicilor, de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și chiar de conducerea spitalului, medicul Soare Claudiu și colegii lui au continuat să aibă cele mai penibile reacții cu putință și au declarat război total conducerii spitalului.

Joi, acești medici îi remit managerului spitalului două adrese, prin care îl anunță că vor face doar gărzile obligatorii și că șeful secției, medicul Soare Claudiu, renunță definitiv la gărzi.

Mai mult, enumeră sub semnătură o serie de probleme foarte grave care, dacă sunt reale, ar trebui să determine închiderea imediată a acestui spital.

Medicul Soare și colegii lui se plâng, în principal, de faptul că alte secții din spital nu țin pasul cu ”profesionalismul” lor, și că nici măcar personalul din sălile de operații, implicit și din Secția lor, nu este calificat! Aceste aspecte au fost detaliate și în ”conferința de presă” pe care au organizat-o vineri într-un spațiu total impropriu: Secția Chirugie II.

Așa se negociază rezultatele anchetelor din Secția Chirurgie II 

Dacă astfel de documente ar fi fost emise de Soare Claudiu și colegii lui cu o săptămână înainte de scandalul de presă pe care l-au generat, ei ar fi fost demni de toată stima și ar fi beneficiat de o largă susținere publică.

Dar ei și-au amintit de aceste probleme din spital doar în contextul anchetelor aflate în derulare în secția lor.

Practic, este o modalitate extrem de jegoasă, derulată la vedere, prin care medicul Soare Claudiu și colegii lui negociază în văzul tuturor niște verdicte favorabile pentru ei și Secția lor, în acele anchete.

Medicul Soare, cel mai liniștit consilier județean, cel mai cuminte membru al Comisiei de Sănătate a Consiliului Județean

Să nu uităm că Soare Claudiu este consilier județean și membru în comisia de sănătate a Consiliului Județean. În cei trei ani scurși din mandatul lui, n-a fost văzut sau auzit susținând public cauza acestui spital, făcând diagnoza problemelor interne și cerând soluționarea lor.

Mai mult, în trecut, la capătul câtorva luni de proteste ale unor ziariști din presa locală, după ce s-a obținut demiterea fostului manager Gigel Capotă, Soare Claudiu l-a susținut public în cursa pentru șefia spitalului pe actualul manager, Dumitru Vienescu, care-l secondase pe Gigel Capotă în multe dintre porcăriile penale întâmplate în spital în perioada respectivă.

Soare Claudiu s-a transfigurat într-un militant fervent pentru însănătoșirea acestui spital bolnav abia acum, când se derulează acele anchete la Secția Chirurgie II.

Managerul Vienescu este, ca de obicei, paralizat

Mai mulți ziariști au întrebat purtătorul de cuvânt al spitalului ce a decis managerul Dumitru Vienescu în raport cu refuzul medicilor din Secția Chirurgie II de a mai face gărzi, și cu multiplele probleme interne denunțate de Soare Claudiu și colegii lui, în scris și verbal, săptămâna trecută. Știți ce ni s-a răspuns? Nimic.

Totuși, aici, în ”Frontul”, vom diseca toate problemele denunțate zilele trecute de medicii respectivi, vom investiga originea lor și vom cere toate explicațiile necesare factorilor în drept. Și va fi foarte interesant de urmărit ce va mai avea de spus medicul Soare Claudiu despre toate ”nenorocirile” de care și-a amintit brusc, zilele trecute, după ce anchetele de pe Secția lui se vor fi încheiat favorabil.

Ultimii pe listă, băloșii

În aceste zile am văzut pe rețelele sociale niște inși din politică și din afara ei, care mimau că nu-nțeleg nimic, și s-au năpustit cu elogii asupra medicului Soare Claudiu și a colegilor lui. Unii se prevalau de stima apriori pe care le-o poartă, alții invocau succese profesionale de care au avut parte, în compania lor, ca pacienți.

Prin acest articol nu desființăm medici, nu anulăm posibilitatea statistică de apariție a erorii umane și implicit medicale.

Aici amendăm doar modul în care a fost gestionat incidentul din secția Chirurgie II și ne exprimăm uimirea despre cum niște medici atât de mari pot fi atât de mici, ca oameni.

Băloșii, însă, se prefac că nu înțeleg nimic și n-au discernământ. Ei, neavând obiectul muncii, așteaptă ca cineva, nici nu contează cine, să ajungă în centrul atenției lor și al altora, și să-l umple de bale. Și, da, sunt destui linși pe care balele acelea îi validează și-i determină să continue. La fel.

Acesta e unul dintre motoarele ”progresului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *