Investigatii Video

CLANUL MOREGA a ”ajutat” un tânăr afacerist până l-a făcut terci

Proprietarul mai multor restaurante SPARTAN din țară este nevoit să-și demoleze investiția din Motru, pe care a demarat-o ilegal, fără autorizație de construire și acord de mediu, după ce i s-a garantat că, achiziționând un teren de la Dan Ilie Morega, va primi la pachet și protecția nepotului acestuia, Cosmin Morega, ajuns între timp primar.

Olivian Mițaru, un tânăr afacerist din Motru, a ajuns să facă profituri impresionante și să dețină sub franciză mai multe restaurante SPARTAN, în țară.

Pentru el totul merge foarte bine în orașele în care funcționează regulile managementului și ale economiei de piață,  și catastrofal la el acasă, în Motru, unde dăinuie regimul totalitar instaurat, cu decenii în urmă, de eroul muncii socialiste, Dan Ilie Morega, și continuat, astăzi, de nepotul lui, primarul Cosmin Morega.

Să pupi mâna primarului și să cumperi un teren de la el sau de la unchiul lui, Dan Ilie Morega

Ca să faci afaceri în Motru trebuie să treci de primul pas, care presupune să-i pupi mâna primarului și să cumperi un teren de la el sau de la unchiul lui, Dan Ilie Morega. Cel mai bine se spală banii negri, proveniți din șpăgi, când un afacerist caută un teren și-l cumpără peste prețul pieței chiar de la primar, după ce Cosmin Morega îl primește donație de la unchiul lui.

Așa s-a procedat când s-a făcut Casa Alex, în Motru.  Primarul a primit donație de la Dan Ilie Morega exact cei 3000 de mp de teren de care avea nevoie lanțul de magazine de bricolaj Casa Alex.

Pe acel teren, primarul a încasat 4 miliarde de lei vechi, mană cerească, fiindcă este cercetat de Agenția Națională de Integritate și nu poate justifica cu ce bani a cumpărat, recent, mai multe apartamente în Timișoara.

Să revenim, însă, la tânărul antreprenor Olivian Mițaru, care și-a dorit să pună pe picioare o sală de evenimente, acasă la el, la Motru. Fiindcă-n acea perioadă era doar viceprimar și nu prea avea obiectul muncii, Cosmin Morega funcționa mai mult ca agent imobiliar pentru unchiul lui, care deține multe terenuri în Motru. Așadar, l-a preluat și pe Mițaru și l-a dus direct la Dan Ilie Morega, care în data de 3 februarie 2020 i-a vândut un teren de 4320 de mp, în schimbul sumei de 87.200 de euro, ce urma să fie plătită eșalonat.

Primarul a cerut acțiuni la viitoarea sală de evenimente, în schimbul protecției

Potrivit unor surse apropiate lui Mițaru, imediat după această tranzacție tânărul a fost presat de Cosmin Morega, ajuns între timp primar, să-l accepte ca asociat în viitoarea afacere, în schimbul protecției pe care urma să i-o ofere.

Neobișnuit cu astfel de practici, la început Mițaru s-a opus, amenințând inclusiv că renunță la achiziționarea terenului și refuzând să mai achite tranșele convenite prin act notarial.

Așa se face că S.C. CAFE MODERN 2014 SRL, firma prin care Olivian Mițaru cumpărase terenul, ajunge să fie chemată în judecată de Dan Ilie Morega, care obține în 07.07.2021 declanșarea executării silite.

Potrivit extrasului de carte funciară reprodus mai jos, firma lui Mițaru mai avea de achitat 67.200 de euro lui Dan Ilie Morega.

Litigiul dintre părți se stinge în data de 07.09.2022, când cel mai probabil Mițaru înțelege că Motru e o zonă economică specială, cu alte reguli, și acceptă protecția primarului Cosmin Morega.

Mițaru avea profituri foarte mari, dar a preferat să fie executat silit  

Datele oficiale existente la Ministerul Finanțelor arată că în 2020 firma lui Mițaru a înregistrat un profit de 490601 lei, iar în 2021 – 1.610.930 lei. Așadar, Mițaru își putea achita ratele fără niciun stres, dar a refuzat, neacceptând la început târgul propus de Cosmin Morega.

Totuși, în cele din urmă, a cedat.

Cu primarul co-acționar, din umbră, Mițaru a început să construiască viitoarea sală de evenimente fără să dețină acord de mediu și autorizație de construire. Cosmin Morega îi garantase că în Motru binecuvântarea lui îi e de ajuns și că nu-i trebuie alte aprobări.

Ajuns co-acționar, primarul și ziariștii lui laudă construcția ilegală a lui Mițaru

Volubil și ”inteligent” cum îl știm toți, Cosmin Morega nu s-a abținut și s-a și lăudat pe facebook că la el în oraș se fac construcții ilegale. Dacă veți verifica pe site-ul Primăriei Motru veți vedea că în fiecare lună se emit în jur de 5 autorizații de construire, deci Cosmin Morega n-avea cum să nu știe că Mițaru nu primise și nici măcar nu solicitase autorizație de construire. Dar totuși, s-a lăudat pe facebook cu investiția lui ilegală!

Mai mult, din ordinul lui Cosmin Morega și presa locală a început să elogieze construcția ilegală.

În acest punct, am trimis petiții la mai multe instituții.

Primăria Motru recunoaște: firma lui Mițaru nu are autorizație de construire

Primăria Motru recunoaște că investiția lăudată de Cosmin Morega este ilegală, și refuză, abuziv, să-mi comunice certificatul de urbanism care-i fusese eliberat lui Mițaru, deși este document de interes public.

Garda de Mediu dispune demolarea investiției

Garda de Mediu, însă, este tranșantă. În urma controlului efectuat, constată că S.C. CAFE MODERN 2014 SRL nu avea nici acord de mediu, nici autorizație de constuire și dispune demolarea investiției.

Astăzi am stat de vorbă și cu primarul Cosmin Morega, și cu afaceristul Olivian Mițaru. Cum și-au dat cu stângul în dreptul, încercând să pară călare pe situație, aflați zilele viitoare, tot din ziarul ”Frontul”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *