Investigatii

Morega și sora lui de la Finanțe, caz clasic de CORUPȚIE: apartamente ”cumpărate” lângă Timișoara, de la un afacerist care încalcă legea în Motru

În trei ani ca primar, Cosmin Morega a acumulat o avere imensă. Multe imobile și terenuri, prin Gorj și prin alte zone din țară. O parte dintre proprietățile dobândite de Morega în acești ani nu figurează în declarațiile lui de avere, pentru că nu poate justifica proveniența lor. La o analiză sumară, Morega e suspect de săvârșirea mai multor infracțiuni de fals

În numai trei luni, din ianuarie până în aprilie 2022, Morega și sora lui au intrat în posesia a trei apartamente noi din localități de lângă Timișoara mai dezvoltate ca Târgu Jiul.

Două dintre apartamente au fost ”cumpărate” de la firma afaceristului Olivian Mițaru, pe care Morega l-a încurajat să construiască ilegal în Motru o sală de nunți.

Sora lui Morega, angajată la Direcția de Finanțe în Motru, nu poate justifica nici ea, în niciun fel, cei 58.000 de euro care figurează în acte că i-ar fi plătit lui Mițaru pe un apartament din localitatea Giroc, de lângă Timișoara. În schimb, din declarația de avere a Biancăi Morega reiese că a cerut și a primit ajutor financiar de 10.000 de lei de la o asociație, pentru fiica ei.

Sensibilizat de generozitatea lui Mițaru, Morega l-a elogiat pe contul lui de facebook, în iunie 2023, când a început să ridice sala de nunți, fără autorizația de construire pe care trebuia s-o elibereze chiar Morega. Primarul trebuie să explice procurorilor de ce a lăudat o construcție ilegală, de ce nu a oprit-o și de ce nu a amendat firma lui Mițaru.

În același timp, Morega umblă prin Motru cu șublerul la brâu și măsoară la milimetru imobilele afaceriștilor care nu-i pupă mâna. Scopul primarului: să-i terorizeze cu amenzile până când, într-un târziu, vor ceda și ei, pe rând, și vor contribui la înmulțirea prorietăților sale imobiliare

Un alt apartament dobândit de Morega în 2022 în localitatea Dumbrăvița, de lângă Timișoara, a costat 360.408 lei (adică 72.000 de euro) și a fost cumpărat de la un mahăr pesedist din Timișoara despre care presa centrală a scris că face parte din niște rețele de crimă organizată, alături de premierul Ciolacu și de ministrul Transporturilor, Grindeanu. Citind ultima declarație de avere, completată de Morega în 2023, veți vedea că a uitat complet să scrie că deține și acest apartament.

200.000 de euro cheltuite în 3 luni pe 3 apartamente

Aproape 200.000 de euro au cheltuit în numai trei luni, din ianuarie până în aprilie 2022, primarul Cosmin Morega și sora lui, Bianca Morega, pentru achiziția a trei apartamente în complexuri rezidențiale noi de lângă Timișoara, din două localități mai dezvoltate ca Târgu Jiul: Dumbrăvița și Giroc.

Două dintre apartamente le-au fost ”vândute” de firma CAFE MODERN 2014, a afaceristului Olivian Mițaru.

Astfel, în data de 12 aprilie 2022, Morega și soția lui cumpără de la S.C. CAFE MODERN 2014 SRL un apartament de 49,7 mp și trei locuri de parcare, în localitatea Giroc. Din cartea funciară de mai jos reiese că apartamentul a fost achitat imediat, fără să fie angajat vreun credit. Prețul: 58.000 de euro.

Cu doar trei luni în urmă, în data de  18 ianuarie 2022, Morega și soția lui cumpăraseră încă un apartament, în valoare de 360.408 lei (72.000 de euro), în localitatea Dumbrăvița, pe care Morega a uitat să-l declare Agenției Naționale de Integritate, săvârșind mai multe infracțiuni de fals. Despre acest caz vom detalia într-o anchetă de presă separată.

Așadar, în trei luni, Morega și soția lui au cheltuit 130.000 de euro pe două apartamente!

Sora lui Morega, hop și ea: apartament nou, de 58.000 de euro, de la același Mițaru. Banii, imposibil de justificat! 

În aceeași zi de 12 aprilie 2022, Bianca Morega, sora primarului, primește și ea de la S.C. CAFE MODERN 2014 un apartament nou, de 58000 de euro, în localitatea Giroc. Lecturând documentul d emai jos, veți vedea că nici sora primarului n-a avut nevoie să se împrumute la vreo bancă. Actele spun c-a plătit și ea, imediat, apartamentul.

Cercetându-i, însă, declarațiile de avere, veți vedea că Bianca Morega nu poate justifica legal cei 58.000 de euro pe care pretinde că i-a plătit pe apartament.

Astfel, în 2022, anul achiziției apartamentului de 58.000 de euro, a avut un salariu cumulat de 75089 lei (15.000 de eruo). Nu a economisit nimic și nu s-a împrumutat niciun leu.

În 2021 a avut un salariu cumulat de 42.103 lei…

… din care a economisit 20.000 de lei (4000 de euro).

 

Aceeași soră a primarului recunoaște că s-a confruntat cu neajunsuri financiare, context în care a cerut și a primit o donație de 10.000 de lei pentru fiica sa.

Și-atunci, e firesc să ne întrebăm: din moment ce sora primarului nu a avut 58.000 de euro și nici nu s-a împrumutat niciun euro, cum a reușit să plătească, în 12 aprilie 2022, o sumă atât de mare pe apartamentul de lângă Timișoara?!

O parte din răspuns îl puteți găsi într-o investigație jurnalistică mai veche, publicată aici.

87.200 euro, plătiți tot de Mițaru, lui Dan Ilie Morega

Afaceristul Mițaru i-a intrat în suflet primarului Morega încă din 2020, când, la îndemnul lui, a cumpărat în Motru, cu 87.200 de euro, un teren de la unchiul primarului, Dan Ilie Morega. După ce și-a cimentat pietenia cu primarul, prin tranzacționarea celor două apartamente de lângă Timișoara în 2022, Mițaru s-a apucat un an mai târziu să construiască o sală de nunți, fără autorizație de construire, chiar pe terenul cumpărat de la Dan Ilie Morega.

Cosmin Morega l-a încurajat să încalce legea în Motru

În data de 7 iunie 2023, primarul Morega era foarte mândru, pe contul lui de facebook, că afaceristul Mițaru încălca legea, sub protecția lui, lucrând fără autorizație de construire la viitoarea sală de nunți.

În 9 august 2023, primarul recunoaște oficial că Mițaru nu avea autorizație de construire.

Garda de Mediu a dispus demolarea construcției ilegale

O zi mai târziu, în 10 august 2023, Garda de Mediu ne informează că a dispus demolarea construcției ilegale realizate de Mițaru cu acceptul și sub protecția primarului Morega.

Alt certificat de urbanism. Presiuni uriașe pe conducerea APM Gorj

În acest punct, primarul Morega l-a încurajat din nou pe Mițaru să încalce legea, să nu demoleze construcția ilegală și i-a emis un nou certificat de urbanism, pe care l-a depus la APM Gorj. Dar acea instituție deja se pronunțase că nu poate emite acord de mediu pe lucrări deja realizate, ilegal. cu toate acestea, primarul Morega a început un pressing extrem de agresiv asupra conducerii APM Gorj, cerând ca Mițaru să fie băgat în legalitate cgiar cu prețul săvârșirii altor ilegalități.

Este motivul pentru care am adresat următoarea întrebare, în scris, APM Gorj:

”Având în vedere că prin Decizia nr. 1 din 28.07.2023, emisă în baza Legii 292/2018, art. 23, alin. 2, APM Gorj a respins solicitarea acordului de mediu pentru proiectul ”Construire sală evenimente, parcare și împrejmuire parțială”, întrucât S.C. CAFE MODERN 2014 SRL inițiase construcția, în Motru, strada Calea Severinului, nr. 68, jud. Gorj, înaintea solicitării acordului de mediu, luând în considerare și sancțiunea contravențională aplicată de Comisariatul Județean Gorj al Gărzii Naționale de Mediu, constând în desființarea lucrărilor aferente aceluiași proiect și de aducere a terenului la starea inițială, (…) și dat fiind faptul că S.C. CAFE MODERN 2014 SRL a depus, în acest context, la APM Gorj o nouă solicitare de emitere a acordului de mediu, vă rugăm să ne comunicați explicit care sunt prevederile legale care permit APM Gorj să emită, în situația de față, acord de mediu pentru construcția deja începută – fără acord de mediu și fără autorizație de construire – de S.C. CAFE MODERN 2014 SRL, în condițiile în care prin Decizia nr. 1 din 28.07.2023, emisă în baza Legii 292/2018, art. 23, alin. 2, aceeași instituție, respectiv APM Gorj, a refuzat să emită acordul de mediu tocmai pentru că lucrările de construire fuseseră inițiate fără acord de mediu și autorizație de construire.”

APM Gorj a răspuns că s-a suspendat soluționarea cererii formulate de S.C. CAFE MODERN 2014, până la finalizarea plângerii depuse de aceeași firmă împotriva Gărzii de Mediu.

Acest litigiu se va judeca la 21.02.2024.

Morala: pe Olivian Mițaru, ”afacerile” pe care le-a făcut până acum cu clanul Morega l-au costat 87.200 de euro (terenul cumpărat de la Dan ilie Morega), două apartamente (transferate primarului și sorei lui) și alte câteva zeci de mii de euro cheltuite cu construcția ilegală în legătură cu care Garda de Mediu a cerut imperativ să fie demolată. Dar, după cum îl știm pe Cosmin Morega, suntem siguri că va mai găsi să-i vândă câte ceva, foarte costisitor, prin Motru, și că va pune ochiul și pe alte apartamente. Protecția primarului Morega costă foarte scump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *