Chiar în timp ce România asigură președinția Consiliului Uniunii Europene, structurile de stat autohtone rămân dominate de un retard înfiorător.
Fiecare document emis de Garda de Mediu Gorj se împăunează în antet cu logo-ul romania2019.eu, dar de sub sclipiciul acesta pretențios, de suprafață, răzbate jegul subteran.
Astăzi, un om de rând a încercat să depună o cerere la Garda de Mediu, dar i-a fost foarte greu, pentru că angajatele instituției erau foarte ocupate – în timpul programului de lucru – să caute prin saci cu boarfe second-hand și să le probeze prin biroruile transformate ad-hoc în cabine de probă.
Iată mărturia cetățeanului vinovat c-a-ndrăznit să calce pragul unei instituții de stat, finanțate din impozitele plătite și de el:
”Am urcat direct in secretariat, si am cerut sa fac o sesizare. Am primit un formular – tip si o masă, pe hol, să scriu. Dar nu se putea, pentru că, vedeti pe filmare, era un du-te vino la cabinele de probă, adică birourile. Se negocia prețul, se proba, se comanda…”
Iată dovada video… Pe fundal se aud angajatele Gărzii de Mediu, chicotind prin birourile în care își probau boarfele.
În imagini se pot vedea două femei de etnie romă, care trecuseră cu sacii de haine vechi de intrarea comună a Gărzii de Mediu și a Agenției de Protecția Mediului, și le comercializau chiar unor comisari de mediu care au obligația legală să se asigure că astfel de boarfe sunt dezinfectate și, la sfârșit, reciclate.
Acest tip de comerț ambulant, cu haine vechi, se practică în majoritatea instituțiilor de stat din Gorj, și, din păcate, nu fac excepție nici spitalele, în care abundă microbi ce generează infecții nosocomiale ce nenorocesc sute de pacienți în fiecare an. Toate aceste instituții cheltuie bugete fabuloase pentru servicii fictive de pază.
GORJNEWS a semnalat în repetate rânduri că Garda de Mediu este o structură semi-inexistentă, a cărei activitate de bază este colectarea de șpăgi și mușamalizarea unor situații de o gravitate incredibilă. De pildă, de ani de zile, întrucât stația de epurare de 12 milioane de euro a Târgu Jiului e nefuncțională, canalizarea orașului e deversată, neprocesată, într-un afluent al Jiului, fără nicio reacție din partea Gărzii de Mediu, a Agenției de Protecție a Mediului sau a organelor judiciare.
Șeful Gărzii de Mediu Gorj, Gheorghe Sanda, nu se mai afla în sediul instituției la 15.30, când am încercat să obținem un punct de vedere oficial. De altfel, relația acestei instituții cu presa locală se rezumă la niște emisiuni de televiziune elogioase, plătite din bani publici, în care Gheorghe Sanda nu e întrebat absolut nimic.
Disoluția instituțiilor de stat din Gorj s-a accelerat după numirea actualului prefect, Ciprian Florescu, în mandatul căruia corpul de control al Prefecturii a fost și rămâne inexistent.
1 Comment