Investigatii Video

Dacă e duminică, la Motru arde, din nou, depozitul ilegal de gunoaie de lângă cimitir

Profitând că la Garda de Mediu este zi liberă, edilii municipiului Motru au dat dispoziție să se pună foc, azi, duminica, încă o dată, la depozitul ilegal de gunoaie amenajat de Direcția Publică Motru lângă cimitirul orașului.

 

 

Urmarea? Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Gorj, Florin Chisim, a fost nevoie de două autospeciale de pompieri și de 9 subofițeri care să lupte cu flăcările ce riscau să ajungă la biserica ortodoxă din zonă.

 

 

Numai în acest an, pompierii au mai intervenit de câteva ori, exact în același loc, în care Direcția Publică Motru aduce gunoaie aproape zilnic, fapt relatat și de alte publicații.

Garda de Mediu a aplicat sancțiuni cumulate de miliarde de lei vechi, ultima dată pentru că din dispoziția aceluiași primar Morega fuseseră îngropate tone de gunoaie. Am fost la fața locului, atunci, și l-am cunoscut, în plenitudinea infirmităților sale manageriale, pe directorul Direcției Publice Motru, Manțoc Gheorghe…

 

 

Sub conducerea primarului Morega Cosmin, municipiul Motru a ajuns cea mai amendată localitate din Gorj, pentru nereguli în gestionarea deșeurilor.

Practic, din dispoziția primarului Morega Cosmin, cantități imense de gunoaie sunt fie îngropate, fie depozitate ilegal în zone neautorizate și apoi arse. De ce face Morega asta? Din interes pur electoral. Ca să pozeze într-un primar gospodar, care se pricepe să gestioneze gunoaiele în așa fel încât populația să plătească un tarif mic pentru ridicarea gunoaielor. Dar nici asta nu-i iese, fiindcă în timp ce în unele localități se plătește pentru gunoaie 5-6 lei de persoană, la Motru tariful a ajuns la … 13 lei.

Dacă nu le-ar îngropa sau arde și le-ar duce la depozitul de la Târgu Jiu, așa cum prevede legea, Direcția Publică Motru ar înregistra costuri cu transportul și taxa de depozitare, și n-ar mai reuși să se laude, la sfârșitul anului, cu un profit de … 909 lei, așa cum aflăm de pe platforma www.termene.ro. Un profit de 909 lei scos artificial, din pix, la o cifră de afaceri de 8.273.935.

 

Totuși, în cele din urmă tot cetățenii sunt cei care plătesc nesăbuința lui Morega. O singură intervenție a pompierilor, ca aceea de astăzi, costă câteva sute de milioane de lei vechi, iar amenzile aplicate de Garda de Mediu sunt achitate tot din bani publici, adică din taxele și impozitele colectate de la populație și de la agenții economici.

Vinovăția edililor din Motru este și mai clară dacă ne uităm pe google earth. În zona depozitului ilegal de gunoaie de lângă cimitir nu e nicio așezare omenească. Cetățenii din zonă nu dispun de utilaje ca să transporte și să depoziteze acolo cantități atât de mari de deșeuri. În plus, dacă n-ar avea nicio implicare, primarul Morega ar fi putut face două lucruri simple: montarea unor camere video de supraveghere și dispoziție la Poliția Locală să patruleze prin zonă. N-a făcut nici una, nici alta.

Oricum, din păcate cetățenii din Motru au de plătit noi amenzi, fiindcă azi primarul Morega s-a jucat din nou cu focul.

Închisoare de la 1 la 5 ani

Depozitarea de gunoaie în spații neautorizate, îngroparea și arderea lor sunt incriminate cu închisoare de la 1 la 5 ani. Deși au fost deschise mai multe dosare penale în legătură cu apucăturile de piroman ale primarului Morega, nici unul nu a fost finalizat până în prezent, fapt care-l încurajează să încalce legea în continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *