Investigatii

100 % PENAL: A luat ȘPAGĂ PRIN NOTARIAT ca să emită RAPID autorizația de construire a unui CENTRU COMERCIAL

Printr-un act notarial, firma MARIGAB COM SRL din Turceni s-a angajat să-i plătească primarului Cosmin Morega 200.000 de euro pentru un teren arabil, adică un preț de 8 ori mai mare decât cel real, cu condiția ca vânzătorul să-i emită rapid autorizația de construire a unui centru comercial în Motru. Actul notarial pe care-l publicăm mai jos dovedește săvârșirea infracțiunilor de dare și luare de mită, precum și conflictul de interese în care se află primarul Cosmin Morega. 

La sfârșitul anului trecut, primarul municipiului Motru, Cosmin Morega, a vândut firmei MARIGAB COM S.R.L. din Turceni un teren ARABIL de 1030 mp, situat la marginea orașului, cu un preț uriaș: 200.000 de euro, adică 200 de euro pe metrul pătrat!

Terenul fusese cumpărat de Morega cu un an înainte, de la doi oameni de rând din Motru, cu un preț mult mai mic.

extras carte funciara

DOVEZI: PREȚUL REAL AL TERENURILOR, ÎN MOTRU, ESTE ÎN JUR DE 25 DE EURO

Pe piața imobiliară din Motru se află la vânzare de multă vreme terenuri similare, care nu depășesc 25 de euro pe metru pătrat, acesta fiind prețul real în zonă. Chiar primarul Morega și familia lui au vândut, în ultimii ani, terenuri în Motru, la astfel de prețuri, în jurul sumei de 25 de euro pe metrul pătrat. Și-atunci, cum a reușit Morega să obțină acum 200 de euro pe metru pătrat?

Simplu! Firma MARIGAB COM S.R.L. își dorește să construiască în Motru un centru comercial, iar obiceiul locului spune că, pentru a avea liniște și a nu fi hărțuit de Cosmin Morega, e bine să pornești afacerea pe un teren cumpărat chiar de la primar sau de la familia lui.

Așa a procedat un senator PSD de Caraș Severin, Torma Adrian, care a dechis centrul comercial CASA ALEX pe un teren de 3000 de mp, cumpărat în 18.03.2022 de la primarul Cosmin Morega cu 26 de euro pe metru pătrat. Rețineți: cu 26 de euro, nu cu 200 de euro. Ca o paranteză, Morega a declarat în fals că primise terenul prin donație de la Dan Ilie Morega în 2022. În realitate, donația avusese loc cu un an mai devreme, în 2021, iar rostul ei este cât se poate de evident: cel mai probabil, primarul avea nevoie să spele niște bani proveniți din șpăgi uriașe primite de la constructori care au făcut lucrări putrede în Motru .

Tot așa a făcut și omul de afaceri Olivian Mițaru, care, dorind să construiască o sală de evenimente, a cumpărat de la unchiul primarului, fostul deputat Dan Ilie Morega, în 03.02.2020, un teren de 4320 de mp, la un preț de 20 de euro pe metrul pătrat. Apoi s-a apucat să construiască ilegal, înainte să obțină autorizația de la Primăria Motru.

În loc să-l sancționeze, primarul l-a lăudat pe rețele de socializare și în presa locală. Pe lângă faptul că-i vânduse un teren, Morega mai avea încă un motiv de satisfacție: el și sora lui, Bianca Morega, cumpăraseră câte un apartament lângă Timișoara de la afaceristul respectiv. Avem și aici o problemă: sora primarului nu poate justifica banii pe care pretinde că i-a plătit lui Olivian Mițaru în schimbul apartamentului. Găsiți toate detaliile aici și aici.

Bun, dar dacă și primarul, și familia lui, vânduseră terenuri cu prețuri care variază între 20 și 26 de euro, cum s-a ajuns la această tranzacție imobiliară incredibilă, de 200 de euro pe metrul pătrat de teren arabil, dintre primar și firma MARIGAB COM S.R.L.?

CONTRACT NOTARIAL: TERENUL + AUTORIZAȚIA DE CONSTRUIRE = 200.000 DE EURO

Răspunsul îl găsim în contractul de vânzare – cumpărare, încheiat la Notariatul Anicăi Merișescu. Firma MARIGAB COM SRL a acceptat să pătească un preț de 8 ori mai mare decât cel real, pe terenul arabil de 1030 mp, fiindcă în cei 200.000 de euro este inclusă, pe lângă teren, și șpaga pentru autorizația de construire pe care vânzătorul, Cosmin Morega, se obligă sub semnătură să o emită până la data de 25.05.2024!

Practic, având în vedere dovezile de mai sus, care atestă că în zonă prețul real este de circa 25 de euro pe metru pătrat, rezultă că firma MARIGAB COM S.R.L. a acceptat să plătească o șpagă de 175.000 de euro ca să se asigure că i se va emite rapid autorizația de construire. C-așa e la Motru! Singura parte bună, pentru MARIGAB COM S.R.L., e că șpaga nu se plătește la negru, ci se deduce din fondurile firmei. Lecturând contractul reprodus mai jos, veți vedea că în cuprinsul lui se stiplulează că în situația în care vânzătorul, în calitate de primar, nu emite autorizația de construire până la 25.05.2024, tranzacția pică și Cosmin Morega trebuie să dea avansul de 60.000 de euro înapoi!

contract Morega Marigab

contract Morega Marigab

contract Morega Marigab

 

În România, autorizațiile de construire sunt emise de primari. În cazul de față, primarul Cosmin Morega are un interes patrimonial – obținerea sumei de 200.000 de euro, care se materializează doar dacă el, ca primar, emite autorizația de construire a centrului comercial dorit de S.C. MARIGAB COM S.R.L.

Potrivit Legii 161/2003, primarul este obligat să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine ori rudele sale de gradul I.

Aceeași lege definește și conflictul de interese: ca fiind situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative.

La Motru nu a fost desemnat niciun viceprimar, pentru ca primarul să nu-mpartă șpăgile cu nimeni. La limită, Morega poate delega sarcina de a semna autorizația de construire unui angajat din Primărie, adică unuia din subordonați lui care n-ar risca să-l supere pentru nimic în lume. Dar, oricum, discuția este inutilă fiindcă deja s-a consumat conflictul de interese, prin simpla semnare de către Morega a clauzei prin care se obligă să emită în interes propriu, ca primar, o autorizație de construire într-un timp foarte scurt. Și, mai ales, prin faptul că Morega deja a emis, la 09.01.2024, certificatul de urbanism solicitat de MARIGAB COM S.R.L. în vederea edificării centrului comercial. Practic, Morega se grăbește să nu depășească termenul de 25.05.2024, pe care i l-a impus firma respectivă, contra unei șpăgi de 175000 de euro plătite prin act notarial! Certificatul de urbanism fusese solicitat Primăriei Motru cu doar 6 zile înainte, în 03.01.2024.

LINIȘTEA OAMENILOR DIN ZONĂ DEVINE … ISTORIE

Din documentația tehnică depusă de MARIGAB COM S.R.L. la Agenția de Protecția Mediului Gorj, rezultă că se dorește construirea unui centru comercial cu un singur nivel. Conform PUG, terenul cumpărat de la Morega este amplasat într-o ”zonă rezidențială unde se acceptă funcțiuni de interes general”. Așadar, singurele probleme ar putea apărea doar din partea vecinilor, întrucât liniștea, în jurul caselor lor, va deveni … istorie. Dar, dacă vecinii se vor opune, va intra în scenă primarul, ca să-i potolească. Pentru asta se și plătește, prin act notarial, o șpagă de 175.000 de euro.

Odată cu aceste dovezi, trecem deja la alt nivel. În Gorj, s-a ajuns ca șpăgile să fie plătite prin acte notariale și să fie deduse în contabilitatea unor firme drept cheltuieli legale. Cel puțin un primar, Cosmin Morega, își îndeplinește atribuțai de emitere a unei autorizații de construire doar după ce se asigură prin act notarail că i se va plăti o șpagă.

Cu toate acestea, în Gorj e liniște. Procurorii nu văd, nu aud, nu știu, nu citesc, nu se autosesizează.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *